Počiatek: Dúfam, že sa vyšetrovanie v Kurimanoch nebude naťahovať dlho

05.02.2013 Bratislava

Bratislava 5. februára (TASR) – Minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) dúfa, že sa vyšetrovanie pádu rozostavaného mosta v Kurimanoch nebude naťahovať dlhšie ako je nevyhnutné. "Myslím si, že v tomto prípade to nebudú roky, ale určite sa pravdu dozvieme skôr," uviedol šéf rezortu dopravy v Národnej rade SR (NR SR) v závere rozpravy k Správe o opatreniach ministerstva dopravy pre objasnenie situácie po páde diaľničného mosta v Kurimanoch. Počiatek ju dnes predložil poslancom v pléne.

"Mrzí ma, že sa tu rozvinula takáto relatívne nevecná debata na takúto závažnú tému," reagoval minister na diskusiu, ktorú správa rozpútala v parlamente. Podľa Počiatka si ale musíme počkať na výsledky vyšetrovania. "Tie dúfam už nebude nikto spochybňovať," podotkol s tým, že potom sa "môžeme baviť o tom, kto je za čo zodpovedný".

Poslanec opozičnej strany KDH Pavol Zajac žiadal totiž ministra v rozprave o vyvodenie politickej zodpovednosti za nešťastie. "Z úcty k mŕtvym a zraneným a k ich príbuzným a pozostalým. A keď ste to nevedeli urobiť vy, mal tak urobiť premiér," vyhlásil Zajac. Nezaradený poslanec Alojz Hlina označil ministra za ignoranta. Vyčítal mu najmä neskorý príchod z dovolenky po tom, čo sa nešťastie stalo. Na moste v Kurimanoch pritom podľa neho zabíjala chamtivosť.

Jánovi Hudackému z KDH zasa v predloženej správe o tragédii chýbalo posúdenie konania a rozhodovania ľudí z Národnej diaľničnej spoločnosti. "Jednoznačne mali byť posúdení, či konali kompetentne a zodpovedne," priblížil. Zároveň by podľa Hudackého bolo dobré, keby výsledky vyšetrovania nešťastia dostali poslanci v reálnej podobe v záverečnej správe.

Poslanci sa v závere piateho rokovacieho dňa 14. schôdze NR SR venovali ešte Správe o lesnom hospodárstve v SR za rok 2011, ktorú plénu predložil minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (nominant Smer-SD). Rokovanie parlamentu bude pokračovať v stredu 6. februára ďalšími neprediskutovanými bodmi.
 

Vyberte región